W poniedziałek 13.11.2017r. uczniowie klasy IIa uczestniczyli w niecodziennej lekcji wychowawczej, mianowicie gościliśmy dwie licencjonowane dietetyczki, studentki studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, panie Aleksandrę Westphal oraz Ewelinę Turczyn.

Prawidłowe odżywianie jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o jakości naszego życia, szczególnie istotne jest dla młodych ludzi, których nawyki żywieniowe często nie sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Uczniowie mogli się przekonać, jak ważne jest nie tylko regularne spożywanie posiłków, ale również jakość pożywienia. Dowiedzieli się, jaka powinna  być prawidłowo  przygotowana dieta, co pozyskujemy z żywności, jaką rolę odgrywają węglowodany, woda, witaminy,  jakie tłuszcze należy spożywać, by były dla nas źródłem energii, gdyż prawidłowa dieta wpływa na siły witalne, funkcjonowanie mózgu, kondycję fizyczną. 

Zajęcia były okazją do zadawania pytań, gdyż jak się okazuje niektóre mody żywieniowe wcale nie są dla nas korzystne. Mogliśmy także  skosztować tak lubianych przez wszystkich słodkości, które nie zawierają cukru, np. ciastek z płatków owsianych czy muffinek ze szpinaku. Uczniowie sami również przygotowali pożywne i smaczne koktajle. Okazuje się, że zdrowa dieta może być pyszna i pełnowartościowa, a drugim śniadaniem niekoniecznie muszą być kanapki.

Wszystkim lekcja się podobała i na pewno zmienią przynajmniej niektóre nawyki żywieniowe. 

Zdjęcia.

IMG 20171113 140737 Kopiowanie