W pierwszym tygodniu października uczniowie klas pierwszych w ramach zajęć lekcyjnych wykonali owocowo- warzywne szaszłyki. Temat tych praktycznych zajęć był konsekwencją treści, które dominowały właśnie w tym tygodniu. W klasach zgromadzone zostały różne warzywa i przez cały tydzień dzieci mogły oglądać je na wystawce.

Wykonanie szaszłyków zostało poprzedzone wypowiedziami pierwszoklasistów na temat ich ulubionych owoców i warzyw w różnych potrawach. Wcześniej dzieci rozmawiały na temat prac w ogródku warzywnym, nazywały i rozpoznawały warzywa różnymi zmysłami.

Celem tych zajęć było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale głównie zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Również uświadamiały one dzieciom, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin.

Przed przygotowaniem posiłku zostały przypomniane zasady, które należy przestrzegać podczas przyrządzania dań oraz w jaki należy spożywać posiłki przy stole.

Zajęcia przekonały uczniów, że jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, a posiłki przygotowane w oparciu o owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Tego dnia samodzielnie i w oryginalny sposób pierwszoklasiści skomponowali szaszłyki ze swoich ulubionych owoców i warzyw.

Zdjęcia.

72207148 410303186584684 8496979761568940032 n Kopiowanie