Aktywna Szkoła 2024 4

Nasza Szkoła otrzymała dofinansowanie ze środków budżetu państwa w ramach programu "Aktywna Szkoła" - sprzęt sportowy dla szkół. Ministerstwo Sportu i Turystyki przekazało Gminie Budzyń dotację celową na realizację tego zadania w kwocie 25 000 zł. Wkład własny Gminy Budzyń wyniósł 7 000 zł. Za otrzymane środki finansowe Szkoła zakupiła sprzęt rekreacyjno - sportowy, który uatrakcyjni prowadzone zajęcia i lekcje wychowania fizycznego.

Aktywna Szkoła 2024 1

Aktywna Szkoła 2024 2Aktywna Szkoła 2024 3

 

 

 

Umiem pływać 3

16 grudnia zakończył się Program Powszechnej Nauki Pływania "Umiem Pływać" 2024, w którym uczestniczyli uczniowie klas trzecich. Program dofinansowano ze środków Funduszu Zajęć Sportowych dla uczniów, których dysponentem jest Minister Sportu i Turystyki. Uczniowie brali udział w 20 lekcjach, prowadzonych przez instruktorów pływania. Odbywały się one na pływalni Delfin, w Chodzieży. Zajęcia trwały od października do połowy grudnia i cieszyły się dużym zainteresowaniem naszych wychowanków. Uczniowie pod czujnym okiem instruktorów nabywali podstawowe umiejętności pływania oraz doskonalili sprawność fizyczną. Nauczyli się także bezpiecznie korzystać z basenu. Zostali zachęceni do systematycznego uprawiania sportu. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach prowadzonych na basenie. Wielu z nich udoskonaliło w sposób znaczący swoje umiejętności, inni przemogli swój strach przed wodą. Na zakończenie wszyscy otrzymali pamiątkowe medale.

Umiem pływać 2

Umiem pływać 1

wycieczka do muzeum czekolady w poznaniu 2024 1 20241210 1570496995

Uczniowie klas 4b i 4c wzięli aktywny udział w przedświątecznych warsztatach pt. „Historia od ziarna do tabliczki czekolady”.

Wizyta w wytwórni zaczęła się od założenia przez każdego uczestnika czapki czeladnika. Następnie pani prowadząca warsztaty opowiedziała nam o ziarnach kakaowca, czyli o najważniejszym składniku pysznej czekolady. Zarówno podczas opowieści, jak i w czasie oglądania filmu dokumentalnego dowiedzieliśmy się, gdzie na świecie uprawia się kakaowce, jak się zbiera ziarna kakao oraz w jaki sposób się je suszy i przechowuje. W dalszej kolejności zaproszono nas do praktycznych zajęć, podczas których samodzielnie wykonywaliśmy swoje tabliczki czekolady. Oprócz formy, do której wlewana jest czekolada, mieliśmy do dyspozycji wiele dodatków, którymi ozdobiliśmy swoje czekoladki. W czasie warsztatów mogliśmy nie tylko poznać technologię wyrobu czarnej i białej czekolady, ale również spróbować pysznych belgijskich wyrobów cukierniczych. W ramach podziękowań za twórczą zabawę otrzymaliśmy pamiątkowe dyplomy.

Opiekunami wycieczki były panie: Anita Stefaniak, Małgorzata Polak i Agnieszka Fifer.
Zobacz całą galerię